21 Nisan 2014 Pazartesi


Geçenlerde "başka sinema" kapsamında bir filme gittik.. "JOE"

Bu arada Başka sinema "Bize her gün festival" alt başlığı ile bağımsız filmlerin tüm yıl boyunca izlenebileceği festival beklemeye gerek kalmadan bu arzumuzun giderilebileceği bir mecra sunuyor bizlere..


Merank edenler için link ;  burdan yak  





Neyse efenim biz bu filmlerden "joe" yu izledik işte.. David Gordon Green'in yönettiği filmin en başrolünde Nicolas Cage var.. Biz ailecek seviyoruz Nicolas'ı.. En sevdiğim filmleri arasında birbirine tarz olarak çok farklı iki film söyleyeyim size siz de Nicolas'ın ne kadar çok yönlü bir aktör olduğu hakkında fikir şeyedin. He filmleri izlemiş olmanız lazım fikir için o ayrı..uzun cümle kurdum ne decektim unuttum .. he iki ayrı uç film ;
"8 mm" ve "Üçkağıtçılar" olarak dilimize çevrilen "Matchstick Men"

8 mm gayet gergin ve rahatsız edici bir film iken Matchstick Men gayet eğlenceli biraz iç burkan ve züpriz sonlu değişik bi film..yönetmeni ; Ridley Scott :) 

Peki Joe ?  Joe abartılı oyunculuklardan, abartılı sahnelerden arındırılmış bir film bence..Nicolas Cage inanılmaz sakin ve düz oynamış "arızalı tipi" Fakar arızalı olarak tanımladığım karakter yanlış anlaşılmasın; aslında arızası her türlü otoriteye karşı olmasından..Gelgitleri var Joe'nun..Anlayamıyor bu kodumun dünyasını..çok sallamıyor gibi yapmaya çalışıyor ama olmuyor tabi iyi bir insan zira. "Düşmüş", yok olmaya ramak kalmış bir aile ile karşılaştığında umurunda değilmiş gibi yapmak istiyor ama yapamıyor ve dahil olmanın ağababasını yapıyor bu sefer..Hani ya tam içindesin ya da tam dışında..Olur ya öyle insanlar elinden geleni değil elinden gelmeyeni de oldurmaya çalışır..İyi de yapar bence..Çünkü ailenin içinde ki en ve tek sağlam karakter olan  Gary eğer Joe ona "abilik" yapmazsa yok olup gidecektir ve Gary gibi temiz ve dürüst genç insanlara ihtiyacımız vardır bu boktan dünyada..aile dedik de onunda aile zannetmeyiniz; baba alkolik ve yarım şişe şarap için adam öldürür..Anne zaten sürekli uçuyor..Küçük kız kardeşe zamanında ne yapıldıysa kız konuşmaktan vazgeçmiş..susmuş..(Bu "susan" karakterler de ayrıca ilgimi çeker..Bu karakterlerden biri de Issabel Allende'nin ruhlar evi karakterilerinden biri; psişik clara'dır..neyse bu başka konu..)

Böyle anlatınca sanki Joe böyle çok acaip bi adam handiyse bir kahraman gibi gelmesin aman size..Joe kahraman değil aksine vazgeçmiş sürekli içen ve dedik ya arızanın allahı aslında..Yanında çalıştırdığı işçilere insan gibi davranıyor hepsi bu..Ama işte Gary başka..Gary'i ne kadar görmezden gelmeye çalışsa da yapılanlar, yapılacak olanlar isyan ettiriyor adamı..

Sonrası iyilikle kötülüğün çatışması, kaybedilen aynı zamanda kazanılanlar, bedeller v.s

bu da altyazılı fragmanı..Bence bir filmi izlemek kadar zevkli başka bir şey de fragman izlemektir :)






Filmi biz çok beğendik.. İyi seyirler diyelim bir klasiği de yerine getirmiş olalım.. Bu şarkı da cabası olsun bakalım.. öpenzi. .


Muhteşem bir cover; the civil wars - Billie jean









;;